21 φαγητά που φτιάχνονται στην Κίνα και δεν πρέπει να βάλεις ποτέ στο στόμα σου

Η Κίνα συμβάλει σημαντικά στην παροχή τροφίμων στη Βόρεια Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Food & Water Watch αναφέρει ότι μόνο το 2009, το 70 τοις εκατό του χυμού μήλου που καταναλώνεται στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα. Αλλά τα τελευταία χρόνια, τα σκάνδαλα με μολυσμένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι τόσα πολλά που είναι δύσκολο να τα αγνοήσουμε.

«Ο τρόπος που παρασκευάζονται, οι νόμοι και τα κανονιστικά συστήματα δεν είναι τα ίδια με αυτά που κάνουμε στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό, τα εισαγόμενα τρόφιμα που παράγονται στο εξωτερικό είναι πιθανώς πιο επικίνδυνα», δήλωσε ο Dan Solis,  ο Διευθυντής εισαγωγών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων στο Λος Άντζελες.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2016, ο Bi Jingquan, ο επικεφαλής της Κινεζικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, μίλησε στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Ο Jingquan εξήγησε ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο κλάδος των τροφίμων εξακολουθεί να έχει «βαθιά ριζωμένα» προβλήματα. Στην έκθεσή του, Jingquan είπε ότι η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων έκανε 15 εκατομμύρια ελέγχους κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, βρίσκοντας 500.000 παρανομίες.

# 1. Χυμός μήλου

Το 2011, ο Δρ. Mehmet Oz, απέσυρε την κριτική του όταν αποκαλύφθηκε πως ανεξάρτητες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα αρσενικού σε δημοφιλείς μάρκες χυμού μήλου. Λόγω της ύπαρξης οργανικού αρσενικού στα φρούτα και τα λαχανικά, η έκθεση του Oz κρίθηκε άκρως ανεύθυνη. Λίγους μήνες αργότερα, η Consumer Reports δημοσίευσε τα δικά της αποτελέσματα που έδειξαν ότι το 10 τοις εκατό των χυμών μήλων έχει υπερβεί τα επιτρεπτά επίπεδα αρσενικού. Το αρσενικό που βρέθηκε δεν ήταν βιολογικό, αλλά ένα τοξικό, επικίνδυνο είδος του.

Apple juice

# 2. Βιομηχανικό αλάτι

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής αλατιού στον κόσμο. Οι μελέτες δείχνουν ότι από τα 90 εκατομμύρια που παράγονται ετησίως, το 91 τοις εκατό είναι μη βρώσιμο, αφού αναμιγνύεται με βαρέα μέταλλα και άλλες ουσίες.

Industrial salt

# 3. Μπακαλιάρος

Οι ιχθυοκαλλιεργητές στην Κίνα φαίνεται να «πλασάρουν» για μπακαλιάρο άλλα, παρόμοια είδη ψαριού.

Cod Fish

# 4. Κοτόπουλο

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επέτρεψε το 2013 την πώληση του κοτόπουλου από την Κίνα. «Πρόσφατα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας επεξεργασίας κρέατος OSI με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ελέγχει εργοστάσια στην Κίνα, έχουν ανακαλύψει την πώληση νοθευμένων πουλερικών σε κινέζικα εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένων των KFC και των McDonald ‘s,» αναφέρει η Wenonah Hunter, Διευθύντρια της Food & Water Watch. «Και ας μην ξεχνάμε τους εκατοντάδες σκύλους που έχουν πεθάνει από την κατανάλωση ακατάλληλων πουλερικών που εισήχθησαν από την Κίνα.»

Chicken

# 5. Σκόρδο

Η Κίνα είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή του 31 τοις εκατό του σκόρδου που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Δυστυχώς, το σκόρδο ψεκάζεται με ζιζανιοκτόνα που περιέχουν βρωμιούχο μεθύλιο. Αυτή η ένωση χρησιμοποιείται επίσης στη θανάτωση των τρωκτικών.

Garlic

# 6. Κατεψυγμένα ψάρια

Η Bloomberg Businessweek ανέφερε το Δεκέμβριο του 2016 πως οι αγρότες πετούν τα περιττώματα των χοίρων και των χηνών μέσα στο νερό των ιχθυοτροφείων. Οι θρεπτικές ουσίες των περιττωμάτων των ζώων, χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των ψαριών. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι ισχυρά αντιβιοτικά αποτελούν μέρος της διατροφής των ψαριών που καταναλώνουμε.

Frozen fish

# 7. Μανιτάρια

Αναφορές από τις Κινεζικές ειδήσεις ​​διαπίστωσαν ότι τα μανιτάρια ψεκάζονται με χλωριούχους παράγοντες, άνυδρο χλωριούχο ασβέστιο, θειώδες νάτριο, και άλλα συντηρητικά που κάνουν το μύκητα να φαίνεται φρέσκος ​​και καθαρός.

Mushroom

# 8. Αρακάς

Η China Daily ανέφερε πως αξιωματούχοι της ασφάλειας τροφίμων βρήκαν ότι τεχνητά μπιζέλια παρασκευάζονταν σε δύο εργοστάσια στην επαρχία Χουνάν το 2010. Ανοιχτή πράσινη χρωστική ουσία και συντηρητικά προστίθενται στα προϊόντα, τα οποία αργότερα πωλούνται ως κανονικά μπιζέλια.

Green peas

# 9. Βρεφικές τροφές

Το 2015, φτηνές βρεφικές τροφές και ελαττωματικοί τύποι συσκευασίας είχαν πωληθεί με ετικέτες αναγνωρίσιμων brand names. Η αστυνομία συνέλαβε τη σπείρα που εμπλεκόταν με τα προϊόντα- μαϊμού το 2015, αλλά το ευρύ κοινό δεν ενημερώθηκε για το περιστατικό μέχρι την άνοιξη του 2016. Ο Κινεζικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν ήθελε να πανικοβάλει τον κόσμο, αλλά ωστόσο, δεν έκανε ανάκληση του γάλακτος, όπως θα έπρεπε.

Baby formula

# 10. Πιπέρι

Οι προμηθευτές στην Κίνα πιάστηκαν να πωλούν ένα μείγμα από αλεύρι και λάσπη για μαύρο πιπέρι.

Pepper

# 11. Νoodles γλυκοπατάτας

Πολλά εργοστάσια στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έκλεισαν από τότε που επιθεωρητές ασφάλειας τροφίμων βρήκαν ότι κερί παραφίνης και βιομηχανικές βαφές χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή του προϊόντος.

Sweet potato noodles

# 12. Σάλτσα σόγιας

Το Συμβούλιο Καταναλωτών του Χονγκ Κονγκ βρήκε το 2016 ότι 11 από τα 40 δημοφιλή προϊόντα σάλτσα σόγιας περιέχει 4-μεθυλιμιδαζόλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει το χημικό αυτό συστατικό ως καρκινογόνο. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι τα περιεχόμενα είναι ελάχιστα, αλλά το Συμβούλιο Καταναλωτών του Χονγκ Κονγκ τονίζει ότι η σάλτσα σόγιας είναι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται καθημερινά σε κινεζικά σπίτια, και ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη η παρουσία του καρκινογόνου.

Soy sauce

# 13. Πέρλες ταπιόκας

Το 2012, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαχεν στη Γερμανία, βρήκε ‘aspolychlorinated biphenyls’ στα λαστιχωτά μαργαριτάρια. Οι χημικές αυτές ουσίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό, το νευρικό, και το ενδοκρινικό σύστημα.

Tapioca pearls

# 14. Βοδινό κρέας

Σε πολλά κρεοπωλεία έχει βρεθεί πως διάφοροι τύποι κρέατος έχουν αναμειχθεί με το χοιρινό, με κερί παραφίνης, με βιομηχανικά άλατα και άλλες χημικές ουσίες για να πουληθούν ως βοδινό.

Beef

# 15. Τofu

Το 2012, οι επιθεωρητές ασφάλειας τροφίμων στην επαρχία Χουνάν είχαν βρει πως οι παραγωγοί tofu χρησιμοποιούν κόπρανα και θειικό σίδηρο για να επιταχύνουν τη διαδικασία της ζύμωσης.

Tofu

# 16. Τζίντζερ

Η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με τους αγρότες τζίντζερ στο Weifang το 2013. Βρήκαν ποσότητες φυτοφαρμάκων aldicarb, τα οποία είχαν εγκριθεί για να χρησιμοποιηθούν μόνο στο βαμβάκι, τα φιστίκια, τα τριαντάφυλλα, και τις γλυκοπατάτες, αλλά ωστόσο αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στην παραγωγή τζίντζερ. Πιο ανησυχητικό ήταν ότι οι αγρότες τα χρησιμοποιούσαν τρεις έως έξι φορές πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο.

Ginger

# 17. Ginseng

Η Greenpeace πραγματοποίησε μια μελέτη στην οποία εξετάστηκε η παρουσία φυτοφαρμάκων στα ginseng από εννέα πόλεις στην Κίνα και μια πόλη στο Χονγκ Κονγκ. Μετά την έρευνά της, βρέθηκαν κοκτέιλ φυτοφαρμάκων σε κάθε δείγμα, τα οποία θεωρούνταν ως «εξαιρετικά επικίνδυνα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ginseng

# 18. Κονσερβοποιημένα ροδάκινα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μέτρολογίας της Αυστραλίας έλεγξε τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα από την Κίνα το 2014 και διαπίστωσε ότι περιείχαν διπλάσια ποσότητα μολύβδου από την επιτρεπτή.

Canned peaches

# 19. Τόνος

Η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ διαπίστωσε το 2014 ότι τα ιχθυοτροφεία της Κίνας βρίσκονται κοντά σε βιομηχανικές περιοχές όπου έχουν μολυσμένο το έδαφος, μολυσμένο αέρα και νερό. Η έκθεση αποκάλυψε ότι σε αυτά τα εκτροφεία «είναι κοινή πρακτική να αφήνουν τα ζώα και τα πουλερικά να περιφέρονται ελεύθερα σε χωράφια και να χρησιμοποιούν τα απόβλητά τους ως τροφή για τα ψάρια.»

Tuna

# 20. Κατεψυγμένο σπανάκι

Το 2002, Ιάπωνες αξιωματούχοι επιθεωρητές ασφαλείας βρήκαν υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων σε κατεψυγμένο σπανάκι.

Frozen spinach

# 21. Γαρίδα

Το 2012, το ABC News ανέφερε πως οι γαρίδες που εισάγονται από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτρέφονται σε περιορισμένο χώρο και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες. Για να αποφύγουν τις ασθένειες, οι αγρότες χρησιμοποιούν αντιβιοτικά και χημικές ουσίες στις γαρίδες. Το ABC News έστειλε 30 δείγματα από τις γαρίδες που πωλούνται σε 30 διαφορετικά καταστήματα τροφίμων σε όλη τη χώρα στο εργαστήριο τροφίμων του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας. Αυτό που βρέθηκε ήταν αντιβιοτικά που είχαν απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η ενροφλοξασίνη και η χλωραμφαινικόλη.

Shrimp

διαφορετικό

0 SHARES Μοιραστείτε το!


Δημοφιλέστερες Ειδήσεις